I Triesduja je dočekala svoj nastavak!

Novi roman autorice Tatjane Udović mag. cult. “Triesduja 2. dio” promoviran je  3. ožujka 2016. u OŠ “Sv. Matej” na Viškovu, pred brojnim sedmašima i profesorima te drugim posjetiteljima koji su poželjeli popratiti nastavak Triesduje već na prvom predstavljanju.
Spisateljica Tatjana Udović predstavila je specifičnu mikrokulturu vožnje na liniji br 32, na vrlo humorističan način – jer mnoge situacije stvarne vožnje jesu upravo takve, a atmosferu je svojim komentarima i spontanom glumom dodatno podigao i poseban gost promocije Nikola Peršić – Niki z Koktelsi, koji se i sam našao među likovima u romanu.

Naime, nakon Triesduje koja je ugledala svjetlo dana 2007. godine, a koja je ujedno bila roman prvijenac mlade riječke spisateljice Tatjane Udović, i koja je vrlo brzo postala popularna među mladim čitateljima, s obzirom da se bavi upravo problematikom mladih dokumentirajući događaje iz prijevoznog sredstva, autobusa broj 32, koji prevozi srednjoškolce prema i iz njihovih škola u Opatiji, uslijedio je nastavak. Povjerenje čitatelja u prvome romanu zadobiveno je događajima koji su se uistinu dogodili, koji nisu izmišljeni već doživljeni, temeljeni na iskustvu autorice.

Za razliku od prvoga dijela romana, u drugome se autorica poigrava stvarnošću i fikcijom; pojedini su događaji plod njezine mašte, dok neki od likova iz romana stižu iz stvarnog okruženja (Tatjanini prijatelji), a neki od njih su čitateljima poznati iz javnoga života: Koktelsi, Šajeta, Alen Vitasović, Mario Lipovšek. Pojavljivanjem tih likova u romanu, autorica se dotakla čakavske glazbene scene, a kako bi obuhvatila kulturu Primorsko-goranske županije, neki od likova stižu iz općina riječke okolice te progovaraju o kulturi svoga kraja; primjerice o Halubajskim zvončarima kao nosiocima tradicije Halubja. Također, opisan je i Kont kao glavno mjesto okupljanja današnje mladeži. S obzirom da jezik čuva kulturu, a čakavština jest jezik kojim se govori na području Primorsko-goranske županije, neki od likova su čakavci koji tijekom cijeloga romana govore upravo čakavštinom.

U romanu su opisane razne dogodovštine iz triesduje, proizišle iz kreativnosti tinejdžera željnih akcije, poput light-showa (nasilnog gašenja svjetala u autobusu), vezivanja tuđe kose o dršku sjedala, brisanja ruku o tuđu kosu, provaljivanja tj. nasilnog ulaska u autobus, zaglavljivanja zvonca i time izluđivanja vozača.

Autorica se dotiče pitanja identiteta kao što su homoseksualnost i genetski poremećaj te drugih problematika koje sve češće zaokupljaju današnje tinejdžere, a s ciljem pouke prihvaćanja različistosti.

. Triesduja 2. dio ima i humanu crtu. Naime, tinejdžeri iz romana samoinicijativno se organiziraju u humanitarnom radu te se povezuju s udrugama civilnog društva, čime se potiče mlade na isto – aktivizam u civilnom društvu, altruizam i humanitarni rad sa ciljem stvaranja boljeg i lijepšeg svijeta.

Recenzentica Tatjana Jedriško Pančelat piše: “Pročitavši novi roman Tatjane Udović moj duh je živnuo! Iz tog razloga nadam se da će ovaj roman doći do što više čitatelja te će im omogućiti sretanje sve više ozarenih lica”.

Izdavanje romana potpomogli su: Primorsko-goranska županija, Grad Opatija, Grad Kastav, PSIDRA privatna psihološka praksa, ElconGeraetebau d.o.o., IMA – B&R d.o.o. – Antikvarijat-knjižara Studio, Sika Croatia d.o.o., “METALAC” d.o.o., , Travel Agency ADRIADAY, D4Web, ETEN d.o.o., Ordinacija dent. med. Mirjana Plišić, Kociper Company, Zajednički obrt “Konto”, Aleksandra Drescher Cetina, Miryam baloni, Foto Chucha i Art film.
Web stranicu Udruge za kulturu „Ča?“ izradio je TJ Studio.

Fotograf: Miroslav Chucha

Za sve informacije i narudžbu romana, molimo vas kontaktirajte Udrugu na: 091/191-8593 ili e-mail: udruga.ca@gmail.com te posjetite našu stranicu www.udrugazakulturuca.hr.

S poštovanjem,

Mirna Međimorec, Potpredsjednica