Pozivamo vas na
promociju novog romana autorice Tatjane Udović mag. cult. “Triesduja 2. dio”
koja će se održati u četrtak, 3.03.2016. s početkom u 18,00h
u OŠ “Sv. Matej” na Viškovu.
Gost: Nikola Peršić – Niki z Koktelsi

I Triesduja je dočekala svoj nastavak!

Promocija novog romana “Triesduja 2. dio” autorice Tatjane Udović mag. cult.
održat će se u četrtak, 3.03.2016. s početkom u 18,00h u OŠ “Sv. Matej” na Viškovu.
Gost promocije: Nikola Peršić – Niki z Koktelsi

Nakon Triesduje koja je ugledala svjetlo dana 2007. godine, a koja je ujedno bila roman prvijenac mlade riječke spisateljice Tatjane Udović, i koja je vrlo brzo postala popularna među mladim čitateljima, s obzirom da se bavi upravo problematikom mladih dokumentirajući događaje iz prijevoznog sredstva, autobusa broj 32, koji prevozi srednjoškolce prema i iz njihovih škola u Opatiji, uslijedio je nastavak. Naime, povjerenje čitatelja u prvome romanu zadobiveno je događajima koji su se uistinu dogodili, koji nisu izmišljeni već doživljeni, temeljeni na iskustvu autorice. Kao što je u prvome romanu opisivana specifična mikrokultura opatijskih srednjoškolaca, ona se opisuje i u drugome, uz dodatak – poigravanje autorice stvarnošću i fikcijom. Naime, u Triesduji 2. dio, neki od likova s autobusne stanice su isti kao i u prethodnom romanu, ali sadržaj u brzini zapleta na putovanju ima iznenađujuće nove elemente i nove likove. Neki od novopridošlih stižu iz autoričina stvarnog okruženja, a i čitateljima su poznati iz javnog života: Koktelsi, Šajeta, Alen Vitasović, Mario Lipovšek i dr. Posebnost je to što stari, postojeći likovi, dobivaju novu dimenziju komunikacije. Oni postaju svjesni postojanja sebe u prvom romanu i mogućnosti komuniciranja sa samom autoricom i njezinim prijateljima. Stoga događaji iz autobusa prerastaju okvire prostora i uvode pogled u intimu likova na jedan drukčiji način. Ovo nije rutinsko ponavljanje još jednog putovanja skupine ljudi Triesdujom iz prvog romana nego nastavak dubinskog zagledanja sudbina, u prenesenom smislu, na putovanju kroz život. Čitateljima se pruža mogućnost da ovakav način gledanja primijene i u osobnom životu, u nekim svojim situacijama. Autorica se dotiče pitanja identiteta i raznih problematika koje sve češće zaokupljaju današnje tinejdžere te nudi različita rješenja, ostavljajući odluku njima. Štivo neće stoga biti samo za zabavu čitanjem u kišnim danima već primjer kako da u našim životima mijenjamo percepciju strogih malograđanskih pravila, izađemo iz skučenih prostora naših umova koje smo ograničili iz različitih strahova ili lažne komotnosti življenja, piše recenzentica Tatjana Jedriško Pančelat.
U romanu prevladava tinejđerska dob. Odrasli koji se tu pojavljuju većinom imaju problem shvaćanja tinejdžerskog stila života, dok mladi misle da odrasli idu prečesto »linijom manjeg otpora« te da zrelost iskazuju gušeći svoj mladenački duh.
A Triesduja 2. dio ima i humanu crtu. Naime, tinejdžeri iz romana samoinicijativno se organiziraju u humanitarnom radu te se povezuju s udrugama civilnog društva, čime se potiče mlade na isto – aktivizam u civilnom društvu, altruizam i humanitarni rad sa ciljem stvaranja boljeg i lijepšeg svijeta.
Recenzentica Tatjana Jedriško Pančelat piše: “Pročitavši novi roman Tatjane Udović moj duh je živnuo! Iz tog razloga nadam se da će ovaj roman doći do što više čitatelja te će im omogućiti sretanje sve više ozarenih lica”.
Izdavanje romana potpomogli su: Primorsko-goranska županija, Grad Opatija, Grad Kastav, PSIDRA privatna psihološka praksa, Elcon Geraetebau d.o.o., IMA – B&R d.o.o. – Antikvarijat-knjižara Studio, Sika Croatia d.o.o., “METALAC” d.o.o., , Travel Agency ADRIADAY, D4Web, ETEN d.o.o., Ordinacija dent. med. Mirjana Plišić, Kociper Company, Zajednički obrt “Konto”, Aleksandra Drescher Cetina, Miryam baloni i Art film.

Za sve informacije i narudžbu romana, molimo vas kontaktirajte Udrugu na: 091/191-8593 ili e-mail: udruga.ca@gmail.com te posjetite našu stranicu www.udrugazakulturuca.hr.
S poštovanjem,
Mirna Međimorec, Potpredsjednica