19.12.2019. s početkom u 16:30 sati u Osnovoj školi Čavle održana je svečana promocija slikovnice „Marija mlekarica“ mlade riječke autorice Tatjane Udović.
Slikovnica je izdana u suradnji PIK-a Rijeka (branda Tonka) i Udruge za kulturu “Ča?“.
Program je vodila Marija Mažar, a u programu su govorile Tanja Stanković, ravnateljica O.Š. Čavle, Mirna Međimorec, podpredsjednica Udruge za kulturu “Ča?“, Izabel Denona, marketing PIK-a Rijeka, dok je Tatjana Udović predstavila svoj rad i nastanak slikovnice.
Program su obogatila djeca O.Š. Čavli scensko-glazbenim projektom o mlekaricama, točnije autorskom skladbom o mlikaricama, igrokazom o mlikaricama, kazalištme sjena i modnom revijom uz koreografiju i glazbenu kulisu.
Pred kraj programa prikazan je isječak dokumentarca „Mlekarice“ Tatjane Udović.
Slikovnica pisana na čakavštini, dočarava nekadašnji način težačkog življenja na području Kvarnera, a posebno je zanimljiva jer je temeljena na stvarnoj priči i anegdotama mlekarice Marije Marčelje, tete autorice Tatjane Udović, i ilustrirana od same mlekarice Marice Afrić u njenoj 90. godini života.
Recenzentica Tatjana Jedriško Pančelat napisala je sljedeće: „Autorica je zabilježila i pretočila u priču svakodnevnicu nekadašnjeg težačkog života. Uronite u priču i osjetite duh davnine! Nedajmo da se ugase sjećanja plemenitih snova naših krajeva i poštovanih ljudi poput mlekarica. Produžimo odjek priče u budućnost! Autorici hvala na očuvanju tradicijskih uspomena.”
„Va spomen na se naše mlekarice ke su teško živele, delale i skrbele kako bi svoje familije prehranile. Velo njin HVALA!“, napisala je Tatjana Udović na kraju slikovnice.

Kontakt: Udruga za kulturu “Ča?”
udruga.ca@gmail.com