Pred sam ovogodišnji ophod Halubajskih zvončara po selima njihovoga kraja, kako bi se prisjetili kako je bilo na „obahajanjima“ 2014. godine, održala se još jedna promociju filma “Obahajanja Halubajskeh zvončari 2014.” autorice Tatjane Udović mag. cult. 22.veljače 2017. u 20,00h u Cookies baru u Kastvu.

“Da bi se u potpunosti shvatila kulturološka važnost Halubajskih zvončara na području Halubja, Primorsko-goranske županije, ali i cijele Hrvatske, ukazala se potreba za snimanjem filma u kojemu je proučeno održavanje tradicije Halubajskih zvončara s fokusom na njihov tradicionalni ophod“, piše Sanja Puljar D’Alessio, doc. dr. sc.

Baveći se antropološkim izučavanjem ritualne prakse Halubajskih zvončara pri Filozofskom fakultetu u Rijeci,na kulturalnim studijima, ustanovljeno je da, iako su Halubajski zvončari zapaženi na karnevalima, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu, tek je lokalno stanovništvo upoznato sa zvončarskim ophodima, koja predstavljaju samu srž zvončarske užance. Stoga je upravo kroz film “Obahajanja Halubajskeh zvončari 2014.” Tatjana Udović mag. cult. tu “srž” nastojala približiti široj javnosti radi promocanja kastafske ali i hrvatske kulture.

Poseban gost promocije bio je Zvonko Turak, značajan predstavnik kastafske kulturne scene koji je oduševljenje filmom i njegov značaj izrazio riječima: „Sve snimljeno i zapisano, ostaje zabilježeno kao arhivski materijal za buduće generacije i stoga je ovaj video zapis o tradiciji Kastafštine velik doprinos našemu kraju“.

Uz uživanje u filmu, gosti promocije imali su priliku okusiti tradicionalne pusne slastice kao što su presnac i fritule, iz ponude Cookies bara iz Kastva.