U utorak 14.03.2017. s početkom u 19,00h u Cookies baru u Kastvu održana je projekcija filma “Mlekarice“ autorice Tatjane Udović mag. cult.

Film „Mlekarice“ snimljen je s ciljem obuhvaćanja kulture i načina življenja između Prvog i Drugog svjetskog rata te u vrijeme Drugog svjetskog rata, na području Grobinštine i Kastavštine.

Autorica filma je u šezdesetak minuta, putem razgovorom s tri mlekarice – Marijom Marčelja, Maricom Afrić i Katarinom Čaval gledateljima nastojala približiti težak život hrabrih žena koje su desetljećima na svojim ramenima požrtvovno nosile težak teret, prenoseći kante s mlijekom i ostalim namirnicama s područja Kastavštine i Grobništine na prodaju u grad Rijeku kako bi na taj način prehranjivale svoje obitelji.

“Mlekarice su najčešće nasljeđivale taj „posao“ od svojih majki ili svekrva, tako da su već djevojčice od 10 ili čak 8 godina počinjale raditi s njima u jutro u štali te kretati na put prema Rijeci s teškim teretom, kantama s mlijekom, na svojim leđima. Na tom putu, žene su nailazila na kojekakve prepreke i opasne situacije, posebice u vrijeme Drugog svjetskog rata, no ništa ih nije zaustavljalo jer znale su da na taj način brinu i zarađuju za svoje obitelji. Jedino su, nažalost, neke mlekarice zaustavljene – tragično” , rekla je autorica filma koja je na ovaj način željela zabilježiti požrtvovnost mlekarica zahvaljujući kojima su opstale obitelji Grobinštine i Kastavštine.