Ritualna praksa Halubajskih zvončara dugogodišnje je polje antropološkog istraživanja mag. cult. Tatjane Udović.
Nakon filma „Obahajanja Halubajskeh zvončari 2013.“, koji je dva puta prikazan na području Halubja, na tri filmska festivala u inozemstvu: Rovinj film festivalu, SEF festivalu u Zadru i Kastav film festivalu te na Internacionalnom festivalu etnološkog filma u Beogradu, autorica mag. cult. Tatjana Udović odlučila se za snimanje novoga filma. Film „Obahajanja Halubajskeh zvončari 2014.“ premijerno je prikazan 12. veljače 2015. u Domu hrvatskih branitelja na Viškovu u organizaciji Udruge za kulturu „Ča?“.
Halubajski zvončari su ritualna praksa karakteristična za područje Halubja, Primorsko-goranske županije, ali i cijele Hrvatske jer Halubajski su zvončari uvršteni na reprezentativnu listu kulturne nematerijalne baštine UNESCO-a.

Halubajski zvončari su zvončarska skupina; skupina muškaraca, mladića i dječaka čije podrijetlo seže u davninu i vezuje se uz stočarsku prošlost Halubja te odražava pretkršćansku povezanost s prirodom: zvončari kreću u pohod na prijelazu zime u proljeće, a vjerovalo se da svojom zaglušnom zvonjavom tjeraju hladnoću, mrtvilo i sve zlo koje predstavlja zima. Zaogrnuti životinjskim kožama i zastrašujućim maskama obilaze zaseoke i tjeraju zle duhove. Zvončarsku skupinu čine osim zvončara: medved, vrag, črni, barjaktar, komandanti i doktor. Vjerovanje u tjeranje zlih duhova zime u današnje vrijeme nema toliki značaj koliko komunikacija s mještanima i prisjećanje na pretke koji su prema legendi, zvonjavom, obranili svoj kraj od Tatara, Turaka ili Mongola.
Ovim filmovima autorica je nastojala prikazati samu srž užance Halubajskih zvončara – trodnevna zvončarska obahajanja po selima svoga kraja te komunikaciju s mještanima. Mada su obahajanja tradicionalna, svako je od njih specifično i različito što potvrđuje činjenicu da su Halubajski zvončari neiscrpno polje istraživanja.