U razdoblju od 15. do 21. listopada 2014. u Beogradu se održava 23. po redu Internacionalni festival etnološkog filma u organizaciji beogradskog Etnografskog muzeja, na kojemu će se prikazati filmovi iz tridesetak država.
Prvog dana festivala, 15. listopada 2014.prikazan je film “Obahajanja Halubajskeh zvončari 2013.“ riječke autorice Tatjane Udović. Film prikazuje samu srž ove ritualne prakse kroz tri dana ophoda zvončara po selima svoga kraja te njihovu komunikaciju s mještanima.
“Prema legendi, ljudi su zaogrnuti životinjskim kožama, s maskama na glavi, zaglušujućom zvonjavom obranili svoj kraj od Tatara, Turaka ili Mongola, a vjerovalo se i u tjeranje zlih duhova zime, dok danas glavni značaj Halubajskih zvončara ima socijalizacija”, rekla je na festivalu Tatjana Udović.

Prikazivanje ovoga filma na internacionalnom filmskom festivalu doprinos je kulturi Halubja, Primorsko-goranske županije ali i cijele Hrvatske.
Filmovi koji svake godine pristižu na ovaj internacionalni festival, postaju dio filmske arhive Etnografskog muzeja u Beogradu, tvrdi načelnica Odjeljenja za prosvjetno-pedagošku djelatnost, dizajn i komunikacije Etnografskog muzeja, Aleksandra Levnaić.

Autorica filma “Obahajanja Halubajskeh zvončari 2013.“, Tatjana Udović, prisustvovala je prikazivanju filma naInternacionalnom festivalu etnološkog filma u Beogradu pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije.