index

Cijena: 15,93 €

Dočekali smo nastavak romanaTriesduja po voznom redu mlade riječke spisateljice, ali već afirmirane, Tatjane Udović. Neki od likova s autobusne stanice su isti, ali sadržaj u brzini zapletaja na putovanju kroz roman ima iznenađuće nove elemnte i nove likove. Neki od novopridošlih stižu iz Tatjaninog stvarnog okruženja, a i čitateljima su poznati iz javnog života. Posebnost je to što stari postojeći likovi dobivaju novu dimenziju komunikacije. Oni postaju svjesni postojanja sebe u prvom romanu i mogućnosti komuniciranja sa samom autoricom i njezinim prijateljima. Stoga događaji iz autobusa prerastaju okvire prozora i uvode nam pogled u intimu likova na jedan drukčiji način. Ovo nije rutinsko ponavljanje još jednog putovanja skupine ljudi Triesdujom iz prvog romana nego nastavak dubinskog zagledanja sudbina, u prenesenom smislu, na putovanju kroz život. Pruža nam se mogućnost da taj način gledanja primijenimo i u osobnom životu u nekim svojim situacijama.

Autorica se dotiče pitanja identiteta i raznih problematika koje sve ćešće zaokupljaju današnje tinejdžere te nudi različita rješenja, ostavljajući odluku njima. Štivo neće stoga biti samo za zabavu čitanja u kišne dane već primjer da u našim životima mijenjamo percepcije strogih malograđanskih pravila, izađemo iz skučenih prostora naših umova koje smo ograničili iz različitih strahova ili lažne komotnosti življenja. U romanu prevladava tinejđerska dob. Odrasli koji se tu pojavljuju, u većini imaju problem sa shvaćanjem tinejdžerskog stila života, dok mladi misle da mi odrasli idemo prečesto »linijom manjeg otpora« te da zrelost iskazujemo gušeći svoj mladenački duh. Slažem se da ima istine u tome, da dozvoljavamo da mladalački duh negdje u nama čuči i tuguje. A pročitavši novi roman Tatjane Udović moj duh je živnuo! Iz tog razloga nadam se da će ovaj roman doći do što više čitatelja te će mi omogućiti sretanje sve više ozarenih lica.

A „Triesduja 2. dio“ ima i humanu crtu. Naime, tinejdžeri iz romana samoinicijativno se organiziraju u humanitarnom radu te se povezuju s udrugama civilnog društva, čime se potiče mlade na isto – aktivizam u civilnom društvu, altruizam i humanitarni rad s ciljem stvaranja boljeg i lijepšeg svijeta.

 

Recenzentica: Tatjana Jedriško – Pančelat

Kontakt za narudžbu  : udruga.ca@gmail.com