U planu Udruge za kulturu “Ča”, u 2021. godini je tisak slikovnice „Halubajski zvončarići“ s ciljem obogaćivanja i očuvanja kulturne baštine i običaja te upoznavanje djece od najranije dobi s kulturnom baštinom i običajima našega kraja.

Naime, Halubajski zvončari su ritualna praksa va koj halubajski identitet žive.

Ciljna skupina su djeca i roditelji, kao čitatelji i sudionici na promocijama slikovnice.

Spisateljica Tatjana Udović mag. culr. bavila se antropološkim izučavanjem ritualne prakse Halubajskih zvončara pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, na kulturalnim studijima  te je između ostalih djela, autorica slikovnice „Halubajski zvončari“ (2012.) te nekolicine antropoloških filmova na temu Halubajskih zvončara, od kojih je izdan DVD „Obahajanja Halubajskeh zvončari 2014.“ (2016.).

Kako bi se i djeca što ranije upoznala s Halubajskim zvončarima, Tatjana Udović je napisala slikovnicu „Halubajski zvončari“ (2012.) koja je doživjela velik uspijeh. A sada, u pripremi je slikovnica „Halubajski zvončarići“ u kojoj autorica, ovoga puta, stavlja fokus na mlađe naraštaje zvončara, koji kroz razgovor u vrijeme manifestacije Mići zvončari pul Marčeji, ističu značaj i važnost ove ritualne prakse. U slikovnici je na dojmljiv način opisan prijenos ovog običaja s generacije na generaciju te značaj zvončarske tradicije za lokalno stanovništvo Halubja.

Priča je pisana čavavštinom, jer jezik čuva kulturu, a čakavština je jezik kojim se govori na Halubju.

Priču će u slikovnici pratiti popratne fotografije koje će na dokumentaran način prikazati zvončarsku praksu.

Djeca primorskog kraja s lakoćom će usvojiti ovu srdačnu i izvornu priču, dok će priča djecu iz drugih krajeva poučiti  nečemu novom, što u sebi nosi ljepotu i ljubav zavičaja koju nam je autorica podarila iz blještavila svoga srca.

Priča „Halubajski zvončarići“  tek  je jedna u nizu bisera koju nam podastire autorica Tatjana Udović  s ljubavlju za svoj halubajski kraj, piše recenzentica Tatjana Jedriško – Pančelat.

Želite li I Vi postati dio ove price i podržati tisak slikovnice svojom donacijom, račun za donacije je: IBAN: HR1423600001102260006 (Udruga za kulturu “Ča?”, Marinići 94a, 51216 Viškovo, OIB: 84346450835).

Pri uplati, molimo naznačiti: DONACIJA: HALUBAJSKI ZVONČARIĆI

Categories:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Podržite rad udruge
Ukoliko želite podržati rad Udruge za kulturu “Ča?” dobrovoljnim prilogom, račun za donacije je:
IBAN: HR1423600001102260006
Udruga za kulturu “Ča?”
Marinići 94a, 51216 Viškovo
OIB:  84346450835
UDRUGA ZA KULTURU "Ča?"
Internet stranicu ponosno izradio TJstudio | Hosting usluge osigurao Studio4web | Trenutni broj posjeta: good hits