U slopu Skupstine Udruge “Halubajski zvoncari” 10.04.2015. je odrzana projekcija filma “Obahajanja Halubajskeh zvoncari 2014” autorice mag. cult. Tatjane Udovic.
Ritualna praksa Halubajskih zvončara dugogodišnje je polje antropološkog istraživanja mag. cult. Tatjane Udović.
Nakon filma „Obahajanja Halubajskeh zvončari 2013.“, koji je dva puta prikazan na području Halubja, na tri filmska festivala u inozemstvu: Rovinj film festivalu, SEF festivalu u Zadru i Kastav film festivalu te na Internacionalnom festivalu etnološkog filma u Beogradu, autorica mag. cult. Tatjana Udović odlučila se za snimanje novoga filma – filma „Obahajanja Halubajskeh zvončari 2014.“.
Halubajski zvončari su zvončarska skupina; skupina muškaraca, mladića i dječaka čije podrijetlo seže u davninu i vezuje se uz stočarsku prošlost Halubja te odražava pretkršćansku povezanost s prirodom: zvončari kreću u pohod na prijelazu zime u proljeće, a vjerovalo se da svojom zaglušnom zvonjavom tjeraju hladnoću, mrtvilo i sve zlo koje predstavlja zima. Zaogrnuti životinjskim kožama i zastrašujućim maskama obilaze zaseoke i tjeraju zle duhove. Zvončarsku skupinu čine osim zvončara: medved, vrag, črni, barjaktar, komandanti i doktor. Vjerovanje u tjeranje zlih duhova zime u današnje vrijeme nema toliki značaj koliko komunikacija s mještanima i prisjećanje na pretke koji su prema legendi, zvonjavom, obranili svoj kraj od Tatara, Turaka ili Mongola.
Ovim filmovima autorica je nastojala prikazati samu srž užance Halubajskih zvončara – trodnevna zvončarska obahajanja po selima svoga kraja te komunikaciju s mještanima. Mada su obahajanja tradicionalna, svako je od njih specifično i različito što potvrđuje činjenicu da su Halubajski zvončari neiscrpno polje istraživanja.

Categories:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Podržite rad udruge
Ukoliko želite podržati rad Udruge za kulturu “Ča?” dobrovoljnim prilogom, račun za donacije je:
IBAN: HR1423600001102260006
Udruga za kulturu “Ča?”
Marinići 94a, 51216 Viškovo
OIB:  84346450835
UDRUGA ZA KULTURU "Ča?"
Internet stranicu ponosno izradio TJstudio | Hosting usluge osigurao Studio4web | Trenutni broj posjeta: good hits