Na samom početku Pusta, 18.01.2016. Ogranak Matice hrvatske Viškovo i Udruga za kulturu “Ča?” organiziraju projekciju filma “Obahajanja Halubajskeh zvončari 2014.” autorice Tatjane Udović, mag. cult. koja će se održati u prostoru Dječjeg vrtića “Viškovo” s početkom u 18h.

Cilj filma “Obahajanja Halubajskeh zvončari 2014.” je doprinijeti halubajskoj i kastafskoj kulturi, kao i kulturi cijele Hrvatske, s obzirom da su Halubajski zvončari zaštićeno hrvatsko kulturno nematerijalno dobro.
Film „Obahajanja Halubajskeh zvončari 2014.“ ujedno je magistarski rad Tatjane Udović na kulturalnim studijima pri Filozofskom fakultetu u Rijeci kod mentorice dr. Sanje Puljar-D’Alessio koja je stručno podržala ovaj rad. Naime, Halubajski zvončari su najpoznatiji po nastupima na karnevalima, no njih se ne smije promatrati samo kao turistički proizvod, već treba posegnuti dublje, u samu srž užance – u trodnevno obahajanje Halubajskih zvončara po selima halubajskoga i kastafskog kraja, što je snimanjem dokumentarnog filma i prikazom trodnevnog zvončarskog ophoda djelomično postignuto. (Djelomično, jer antropologija nikada ne može prikazati potpunu sliku).

Antropološkim izučavanjem ritualne prakse Halubajskih zvončara ustanovljeno je da, iako su Halubajski zvončari zapaženi na karnevalima, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu, tek je lokalno stanovništvo upoznato sa zvončarskim ophodima, koji predstavljaju samu srž zvončarske užance. Stoga je cilj tu “srž” odnosno ophode približiti široj javnosti, odnosno javnost upoznati s “obahajanjima” radi promocanja halubajske i kastafske kulture.

Tags:

Categories:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Podržite rad udruge
Ukoliko želite podržati rad Udruge za kulturu “Ča?” dobrovoljnim prilogom, račun za donacije je:
IBAN: HR1423600001102260006
Udruga za kulturu “Ča?”
Marinići 94a, 51216 Viškovo
OIB:  84346450835
UDRUGA ZA KULTURU "Ča?"
Internet stranicu ponosno izradio TJstudio | Hosting usluge osigurao Studio4web | Trenutni broj posjeta: good hits