Na Dan Narodne knjižnice i čitaonice „Halubajska zora

Projekcija filma „Obahajanja Halubajskeh zvončari 2013.“ Tatjane Udović u Narodnoj knjižnici i čitaonici „Halubajska zora“

15. svibnja 2014. na Dan knjižnice održana je projekcija filma „Obahajanja Halubajskeh zvončari 2013.“ Autorice Tatjane Udović u Narodnoj knjižnici i čitaonici „Halubajska zora“ na Marinićima.

„Obahajanja Halubajskeh zvončari“, dokumentarni je film u trajanju od sat vremena i pet minuta, koji tematski pokriva tri dana zvončarskog obilaska.
Film je sniman primjenom sudioničkog promatranja  (participant observation), a u njemu su zastupljeni intervjui sudionika ove ritualne prakse; zvončara i lokalnog stanovništva kao vjerodostojnih kazivača, koji na temelju verbalnih iskaza govore o prošlosti i sadašnjosti narodnog života.


Cilj filma bio je dokumentirati praksu obahajanja te kroz nju prikazati komunikaciju zvončara i lokalnog stanovništva  te  živost koja zavlada Halubjem u to vrijeme, tvrdi autorica filma, Tatjana Udović.

Film „Obahajanja Halubajskeh zvončari“, premijerno je prikazan u vrijeme pusta ove godine na Viškovu, zatim na Etno festivalu u Rovinju, a 23.svibnja biti će prikazan i na SEF Festivalu u Zadru.

Categories:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Podržite rad udruge
Ukoliko želite podržati rad Udruge za kulturu “Ča?” dobrovoljnim prilogom, račun za donacije je:
IBAN: HR1423600001102260006
Udruga za kulturu “Ča?”
Marinići 94a, 51216 Viškovo
OIB:  84346450835
UDRUGA ZA KULTURU "Ča?"
Internet stranicu ponosno izradio TJstudio | Hosting usluge osigurao Studio4web | Trenutni broj posjeta: good hits