Promocija filma “Obahajanja Halubajskeh zvončari 2014.” autorice Tatjane Udović mag. cult. održala se 9. veljače 2017. u prepunoj knjižnici OŠ “Sveti Matej” Viškovo – u školi same autorice filma.
Predstavljanje filma započelo je zvončarskim kolom Mićeh zvončari, učenika OŠ “Sveti Matej”.
Predstavnik Mićeh zvončari, Nevio Sušanj rekao je nekoliko uvodnih riječi o samoj tradiciji Halubajskih zvončara kroz povijest te o legendi koja se veže uz njihov nastanak..
Baveći se antropološkim izučavanjem ritualne prakse Halubajskih zvončara pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, na kulturalnim studijima, Tatjana Udović je ustanovila da, iako su Halubajski zvončari zapaženi na karnevalima, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu, tek je lokalno stanovništvo upoznato sa zvončarskim ophodima, koja predstavljaju samu srž zvončarske užance. Upravo stoga se ona odlučila za snimanje filma “Obahajanja Halubajskeh zvončari 2014.” s ciljem obuhvaćanja same srži ritualne prakse Halubajskih zvončara, odnosno – ophodom Halubajskih zvončara po selima njihovoga kraja

“Da bi se u potpunosti shvatila kulturološka važnost Halubajskih zvončara na području Halubja, Primorsko-goranske županije, ali i cijele Hrvatske, ukazala se potreba za snimanjem filma u kojemu je proučeno održavanje tradicije Halubajskih zvončara s fokusom na njihov tradicionalni ophod“, piše Sanja Puljar D’Alessio, doc. dr. sc.¸

Autorica Tatjana Udović izrazila je svoje zadovoljstvo što je promociju filma mogla održati upravo u svojoj osnovnoj školi – školi „Sveti Matej“na Viškovu gdje je ona sama započela sa svojim umjetničkim radom te se zahvalila djelatnicima škole što su omogućili organizaciju promocije filma kao dio kulturne djelatnosti škole.
U ime Halubajskih zvončara, Nevio Sušanj zahvalio je autorici što je na ovaj način doprinjela očuvanju kulture i promocije Halubja.

Video promocije: OVDJE
Fotografije: Vladimir Sušanj

Tags:

Categories:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Podržite rad udruge
Ukoliko želite podržati rad Udruge za kulturu “Ča?” dobrovoljnim prilogom, račun za donacije je:
IBAN: HR1423600001102260006
Udruga za kulturu “Ča?”
Marinići 94a, 51216 Viškovo
OIB:  84346450835
UDRUGA ZA KULTURU "Ča?"
Internet stranicu ponosno izradio TJstudio | Hosting usluge osigurao Studio4web | Trenutni broj posjeta: good hits