Film “Obahajanja Halubajskeh zvončari 2014.” autorice Tatjane Udović mag. cult. promoviran je 6. ožujka 2017. u Gradskoj vijećnici Grada Kastva (Trg Lokvina) s početkom u 19,00h.

Zamjenik gradonačelnika, Dean Jurčić ing. čestitao je autorici na uspješnoj realizaciji filma koji predstavlja doprinos i značaj za kulturu Kastavštine.

Film “Obahajanja Halubajskeh zvončari 2014.” snimljen je s ciljem obuhvaćanja same srži ritualne prakse Halubajskih zvončara, odnosno – ophodom Halubajskih zvončara po selima njihovoga kraja.

Baveći se antropološkim izučavanjem ritualne prakse Halubajskih zvončara pri Filozofskom fakultetu u Rijeci,na kulturalnim studijima, ustanovljeno je da, iako su Halubajski zvončari zapaženi na karnevalima, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu, tek je lokalno stanovništvo upoznato sa zvončarskim ophodima, koja predstavljaju samu srž zvončarske užance. Stoga je upravo kroz film “Obahajanja Halubajskeh zvončari 2014.” Tatjana Udović mag. cult. tu “srž” nastojala približiti široj javnosti radi promicanja kastafske ali i hrvatske kulture.

Zvonko Turak, značajan predstavnik kastafske kulturne scene, koji je već drugi puta nazočio prikazivanju filma, svoje je oduševljenje izrazio riječima: „Sve snimljeno, ostaje zabilježeno kao arhivski materijal za buduće generacije i stoga je ovaj video zapis o tradiciji Halubajskih zvončara velik doprinos našemu kraju“ te je dodao da se ovog filma nikada ne bi mogao dovoljno nagledati, s obzirom da on predstavlja njegovu kulturu i podsjeća ga na vremena kada je i on pratio zvončare na njihovim ophodima.

S obzirom na značaj i važnost filma “Obahajanja Halubajskeh zvončari 2014.” za područje Kastavštine, Grad Kastav je sudjelovao u sufinanciranju filma.

Tags:

Categories:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Podržite rad udruge
Ukoliko želite podržati rad Udruge za kulturu “Ča?” dobrovoljnim prilogom, račun za donacije je:
IBAN: HR1423600001102260006
Udruga za kulturu “Ča?”
Marinići 94a, 51216 Viškovo
OIB:  84346450835
UDRUGA ZA KULTURU "Ča?"
Internet stranicu ponosno izradio TJstudio | Hosting usluge osigurao Studio4web | Trenutni broj posjeta: good hits