9.02.2017. u 17,30h u OŠ “Sveti Matej” Viškovo održat će se promociju filma “Obahajanja Halubajskeh zvončari 2014.” autorice Tatjane Udović mag. cult.

Film “Obahajanja Halubajskeh zvončari 2014.” snimljen je s ciljem obuhvaćanja same srži ritualne prakse Halubajskih zvončara, odnosno – ophodom Halubajskih zvončara po selima njihovoga kraja.

“Da bi se u potpunosti shvatila kulturološka važnost Halubajskih zvončara na području Halubja, Primorsko-goranske županije, ali i cijele Hrvatske, ukazala se potreba za snimanjem filma  u kojemu je proučeno održavanje tradicije Halubajskih zvončara s fokusom na njihov tradicionalni ophod“, piše Sanja Puljar D’Alessio, doc. dr. sc.

Baveći se antropološkim izučavanjem ritualne prakse Halubajskih zvončara pri Filozofskom fakultetu u Rijeci,na kulturalnim studijima, ustanovljeno je da, iako su Halubajski zvončari zapaženi na karnevalima, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu, tek je lokalno stanovništvo upoznato sa zvončarskim ophodima, koja predstavljaju samu srž zvončarske užance. Stoga je upravo kroz film “Obahajanja Halubajskeh zvončari 2014.” Tatjana Udović mag. cult. tu “srž” nastojala približiti široj javnosti radi promocanja kastafske ali i hrvatske kulture.

Video pozivnica: POGLEDAJ

Za sve informacije, molimo vas kontaktirajte Udrugu na: 091/191-8593 ili e-mail: udruga.ca@gmail.com

Tags: