18.01.2016. u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Viškovo i Udruge za kulturu “Ča?” održana je projekcija filma “Obahajanja Halubajskeh zvončari 2014.” autorice Tatjane Udović, mag. cult. u prostoru Dječjeg vrtića “Viškovo”.

Cilj filma “Obahajanja Halubajskeh zvončari 2014.” je doprinijeti halubajskoj i kastafskoj kulturi, kao i kulturi cijele Hrvatske, s obzirom da su Halubajski zvončari zaštićeno hrvatsko kulturno nematerijalno dobro.

Film „Obahajanja Halubajskeh zvončari 2014.“ ujedno je magistarski rad Tatjane Udović na kulturalnim studijima pri Filozofskom fakultetu u Rijeci kod mentorice dr. Sanje Puljar-D’Alessio koja je stručno podržala ovaj rad. Naime, Halubajski zvončari su najpoznatiji po nastupima na karnevalima, no njih se ne smije promatrati samo kao turistički proizvod, već treba posegnuti dublje, u samu srž užance – u trodnevno obahajanje Halubajskih zvončara po selima halubajskoga i kastafskog kraja, što je snimanjem dokumentarnog filma i prikazom trodnevnog zvončarskog ophoda djelomično postignuto. (Djelomično, jer antropologija nikada ne može prikazati potpunu sliku).

Antropološkim izučavanjem ritualne prakse Halubajskih zvončara ustanovljeno je da, iako su Halubajski zvončari zapaženi na karnevalima, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu, tek je lokalno stanovništvo upoznato sa zvončarskim ophodima, koji predstavljaju samu srž zvončarske užance. Stoga je cilj tu “srž” odnosno ophode približiti široj javnosti, odnosno javnost upoznati s “obahajanjima” radi promocanja halubajske i kastafske kulture.