23.02.2017. s početkom u 18,00h u Učeničkom domu „Podmurvice“, Rijekaodržala se promociju filma “Obahajanja Halubajskeh zvončari 2014.” autorice Tatjane Udović mag. cult. S obzirom da su učenici Doma djeca i mladi pristigli iz svih krajeva Hrvatske, nisu se imali prilike posebno susretati s Halubajskim zvončarima, pa je za njih predstavljanje ovoga filma bilo specifično i dojmljivo te su se se na ovaj način pobliže upoznali s kulturom i običajima kvarnerskoga kraja.

Film “Obahajanja Halubajskeh zvončari 2014.” snimljen je s ciljem obuhvaćanja same srži ritualne prakse Halubajskih zvončara, odnosno – ophodom Halubajskih zvončara po selima njihovoga kraja.

“Da bi se u potpunosti shvatila kulturološka važnost Halubajskih zvončara na području Halubja, Primorsko-goranske županije, ali i cijele Hrvatske, ukazala se potreba za snimanjem filma u kojemu je proučeno održavanje tradicije Halubajskih zvončara s fokusom na njihov tradicionalni ophod“, piše Sanja Puljar D’Alessio, doc. dr. sc.

Baveći se antropološkim izučavanjem ritualne prakse Halubajskih zvončara pri Filozofskom fakultetu u Rijeci,na kulturalnim studijima, ustanovljeno je da, iako su Halubajski zvončari zapaženi na karnevalima, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu, tek je lokalno stanovništvo upoznato sa zvončarskim ophodima, koja predstavljaju samu srž zvončarske užance. Stoga je upravo kroz film “Obahajanja Halubajskeh zvončari 2014.” Tatjana Udović mag. cult. tu “srž” nastojala približiti široj javnosti radi promicanja kastafske ali i hrvatske kulture, što je postignuto i u Učeničkom domu „Podmurvice“, Rijeka.

Tags: