2. lipnja 2014. u suradnji s Efektivni mikroorganizmi originalna tehnologija Rijeka d.o.o., a pod sponzorstvom  Jadranskog Galenskog laboratorija  održano je bacanje EM bio kugli u more s ciljem bioremediacije i preventivnog djelovanja na moguće onečišćenje na mjestu potonuća broda ispod riječkog lukobrana.Dio je to proslave vezane za 100.000.000 AQUA MARIS a poslužit će kao najava svijetskog dana EM mud balls day čije je održavanje širom svijeta 08.08.2014.godine pod pokroviteljstvom EMRO Japan.Na taj način i mi smo se priključili i postali dio jedne lijepe ekološke priče te dali doprinos u očuvanju Planete Zemlje.

Udruga za kulturu „Ča?“ sudjelovala je u izradi EM bio kugli na eko radionicama s djecom i mladima; u Udruzi za bolje sutra – Zeleno društvo u Kastvu, u Centru tehničke kulture Rijeka te u OŠ Nikola Tesla, na kojima je bila predstavljana i bajka u stihu „Eko Mucko Bucko“ autorice Tatjane Udović. Bajka je to  o ekološki osviještenom Mucku Bucku koji je učio kako kompostirati. Na tu temu, a u suradnji Udruge za kulturu „Ča?“ s firmom Efektivni mikroorganizmi originalna tehnologija Rijeka d.o.o. održane su ove godine i edukativne eko radionice u Dječjem vrtiću „Snjeguljica“ te u ZTC-u.