• NAJNOVIJE INFORMACIJE MOŽETE PRATITI I NA TatjanaUdovic.com
  • Dojmovi o Mucku Bucku

Drugi o Mucku Bucku i nama…

…javite nam i vi svoje dojmove na naš e-mail : udruga.ca@gmail.com

OŠ Vladimira Nazora, Rovinj

Poštovani, jako mi se sviđa rad Udruge za kulturu “Ča?” i vaš rad držim iznimno važnim, posebno u današnje vrijeme kada se sve više uočava kriza čitanja kod djece i mladih. Na zanimljiv i zabavan način potičete kreativnost kod djece te smo se zato uključili u literarni natječaj Mucko Bucko na radu Radionice kreativnoga pisanja u našoj školi. Djeca su s radošću pristupila pisanju bajke, a s obzirom na dosta dug rok mogli smo detaljno raditi u svim fazama stvaranja radova. Iako je nastalo više radova, poslali smo samo dva na Natječaj  jer smo procijenili da su oni najbolji. S obzirom da je zadatak bajka, ovaj Natječaj pomogao je djeci, a i meni kao njihovoj učiteljici, da obradimo bajku sa svih aspekata. Pomno smo pratili novosti na vašoj web stranici koja nam se sviđa jer je dječja, vesela, šarena i puna zanimljivosti.

Što se tiče naših očekivanja, ona su ista kao i kod svakoga sudjelovanja u nekome nagradnome natječaju, u ovome slučaju – objavljivanje radova u zbirci. Ako ne uspijemo ovaj puta (a i ako uspijemo), sudjelovat ćemo i nagodinu jer smo se dobro zabavili :))

Dejana Tavas

OŠ Vojnić

Vaši dojmovi o Udruzi za kulturu “Ča?”

Kreativna, zanimljiva i drugačija.

Vaše mišljenje o Literarno-likovnom natječaju “Mucko Bucko”?

Izuzetno poticajan za učenike i učitelje.

Koji je bio Vaš razlog da se uključite u Natječaj?

Zanimljivost teme. Privlačan lik Mucka Bucka.

Reakcije djece na Natječaj – njihovi dojmovi?

„Kako je sladak!“ „Baš fora mačak“ „Uživancija“…

Reakcije roditelja?

Roditelji vrlo sretni jer su se djeca jako angažirala i u likovnom i u literarnom dijelu Natječaja.

Zanimljivosti pri radu na Natječaju?

Mnogo ugodno provedenih sati s djecom koja su uživala osmišljavajući Mucka Bucka u različitim situacijama. Posebno nam je zanimljivo bilo pisati zajedničku pjesmu na kajkavskom narječju.

Vaše mišljenje o načinu suradnje s članovima Udruge?

Izvrsna suradnja. Vrlo profesionalan odnos prema mentorima i vrlo topao pristup prema učenicima i mentorima.

Vaše mišljenje o web stranici Udruge?

Pregledna i simpatična. Jako pohvalno što se mogu vidjeti svi pristigli radovi!

Vaša očekivanja?

Velika, kao i uvijek.

Anica Globan, učiteljica

OŠ Milana Šorga u Oprtlju

Mislim da je vaša udruga jako dobra ideja.Dijalekti polako odumiru i izvrsno je da ih netko pokušava spasiti
    Literarni natječaj je vrlo zanimljiv i prikladan za djecu svih uzrasta,možda ipak malo više za manju djecu
    Moj razlog je što smo mala škola,a imamo dosta djece koja vole pisati
    Djeci je bilo jako drago vidjeti svoje radove na web stranici.
    Djeca su za kratko vrijeme napisala pjesmicu,nije ih trebalo puno motivirati
    Suradnja je dobra.
    Web stranica je šarena i lijepa,a svi članovi su vrlo susretljivi
    Samo hrabro u nove pobjede i da je još više ovakvih inicijativa. Sretno!

Sanja Petrov Vlahović

OŠ Oroslavlje

O Vašoj udruzi saznala sam putem Natječaja Mucko Bucko te prilikom pripreme za rad, putem interneta, sve više upoznavala rad Vaše udruge. Vidim da ste vrijedni i organizirate razna događanja što mi se sviđa. Najviše bih pohvalila Vaš rad. Bilo mi je ugodno surađivati s Vama tijekom izrade radova. A ovom prilikom Vam zahvaljujem na pruženoj pomoći.

Natječaj je odličan za mlađe uzraste. Sviđa mi se komunikacija elektroničkom poštom. To je dobar primjer korištenja interneta.

Natječaj se odnosi na uzrast učenika razredne nastave, a budući da sam ove godine učile prve razrede, učinilo mi se zgodno pokušati. Priča je primjerena djeci, a sviđa mi se i njegovanje kulture i svih hrvatskih narječja.

Moji učenici bili su oduševljeni pričom Mucko Bucko. Priču sam im pričala, budući da nismo imali slikovnicu. Pričala sam ju standardnim jezikom (mi smo “kajkavci). U početku sam se bojala da poruka priče neće doprijeti do mojih učenika, no kad sam priču počela pričati, reakcija učenika me oduševila. Učenici su me slušali s velikim zanimanjem. U razredu je bila potpuna tišina. Nakon ispričane priče učenici su pisali što bi učinili da susretnu Mucka Bucka, a na satu likovnoga su slikali Mucka Bucka na livadi. Bila su to dva vrlo uspješna školska sata.

Obavijestila sam roditelje učenika čije sam radove poslala. Mislim da su bili veseli i ponosni.

Zanimljivosti? Npr. način na koji smo kolegica i ja došle do priče (putem maila). Odabir radova za natječaj je također bio zanimljiv, ipak su to bili prvašići pa su neki radovi bili uspješniji. Pričanje priče u razredu mi je također bilo vrlo zanimljivo.

Suradnja je bila odlična. Pristupačni ste i spremni pomoći.

Web stranica je zanimljiva. Sviđaju mi se fotografije. Sviđa mi se objavljivanje svih dječjih radova na stranicama. Učenicima je već to velika nagrada, vidjeti svoj rad objavljen na internetu!

Nadam se da ćete i dalje nastaviti sa sličnim natječajima. Nemojte stati na ovome.

Nadam se da ćemo nastaviti surađivati i u drugim projektima i natječajima.

Valentina Ulama

OŠ Oroslavlje

Vaši dojmovi o Udruzi za kulturu “Ča?”

Pošto i sama razvijam kod svojih učenika ljubav za zavičajni govor, rad vaše udruge mi je veoma blizak. Podržavam vaš rad u svakom pogledu i želim vam puno uspjeha u radu.

Vaše mišljenje o Literarno-likovnom natječaju “Mucko Bucko”?

Natječaj mi je simpatičan iako moram priznati da sam u početku imala problema.Nisam nigdje mogla nabaviti slikovnicu. Tražila sam od svih kolegica knjižnjičarki iz susjednih škola ali ju nisam uspjela nabaviti. U Zagreb nisam išla a silno sam ju željela prezentirati svojim učenicima. Kasnije sam ju printala s interneta.

Koji je bio Vaš razlog da se uključite u Natječaj?

Kod učenika razvijam kulturu govora i pisanja i meni najljepše radove prepisujem i šaljem na razne natječaje. To još više motivira učenike za pisanje. Više se trude kad znaju da će radovi završiti na nekom natječaju te da će možda za taj rad dobiti i neko priznanje.Nekako im želim ukazati da se svaki trud isplati.

Reakcije djece na Natječaj – njihovi dojmovi?

Kao što sam rekla, moji učenici već su od prvog razreda navikli na natječaje ali još nisu doživjeli da im radovi završe na web stranicama. Kad sam dobila poruku da su stranice gotove, željela sam im pokazati. Odvela sam ih u informatičku učionicu i ko za inat, nestalo je struje pa smo se morali vratiti u našu učionicu i nastaviti s matematikom. to mi je bio najdulji i najgori sat jer su stalno ispitivali kad će doći struja. Kad je struja došla, informatičar je već zatvoriu učionicu. Nisam mogla izdržati, pa sam ih odvela u zbornicu i pokazala im radove. Dala sam da sami listaju slike i sastavke. Ne moram ni naglašavati da su bili oduševljeni.

Reakcije roditelja?

Radosnu vijest prenjela sam roditeljima na roditeljskom sastanku. I oni su bili oduševljeni i ponosni.

Zanimljivosti pri radu na Natječaju?

Najprije sam učenicima ispričala priču. (Nisam ju čitala jer ne bi razumjeli). Onda smo se malo uživjeli u lik i igrali se nestašnog Mucka Bucka. To im nije bilo teško jer je lik blizak djeci. Pričali smo o tome kako ga zamišljaju i prepoznaju li sebe u tom liku. Dobro sam se usput i nasmijala.

Vaše mišljenje o načinu suradnje s članovima Udruge?

Sviđa mi se ovakav način suradnje.Mislim da nas je ovakva komunikacija povezala.

Vaše mišljenje o web stranici Udruge?

Mislim da je stranica vrlo dobro napravljena i da je pregledna ,jer sam se i ja dobro snašla ( ne mogu se baš previše pohvaliti s informatičkom pismenošću).

Vaša očekivanja?

Naravno da očekujem da ćemo i dalje dobro surađivati. Očekujem nove zanimljive projekte. Naravno, očekujem i zbornik radova na jesen.

Ankica Šuk

Moskva

Uliana says: “I like to participate in drawing and painting contests because I enjoy getting new tasks, finding information and also I like surprises and adventures. I liked Mucko Bucko web site, because I can see pictures made by children of different age and from different cities. I live in Russia, and unfortunately I do not speak Croatian, however, thanks to drawings and paintings, it seems as if I found new friends in your country!”.

Uliana’s father says: “I think that MuckoBucko contest is a great one because it lets all children the opportunity to showcase their paintings and drawings and get recognition over the web site. I personally thank Ms Tatjana Udović to let my daughter a chance to present her painting in this contest. This is her first cross-border artistic experience and she feels proud about it.”

Thank you again!
    Warmest greetings from Moscow!
    Evgeny

OŠ Vežica, Rijeka

Dojmovi web stranice, način suradnje su očaravajući pa sam odmah u razgovoru s učenicima odlučila da naručimo slikovnicu Mucko-Bucko preko škole, i dali smo se na posao u ilustraciju slikovnice Mucko-Bucko. Maca kao kućni ljubimac je vrlo draga učenicima i mnogi je imaju kod kuće.Likovi radovi rađeni kombiniranom tehnikom flomastera u boji i voštanih pastela jako vesele moje učenike produženog boravka.
    Uključili smo se na Vaš natječaj jer želimo pokazati što znamo i što možemo. javljamo se i na ostale natječaje i vrlo smo uspješni. Roditelji su zadivljeni, pogotovo kada su vidjeli slike svoje djece na web stranicama udruge ČA!
    Radujemo se i daljnjoj suradnji.

učiteljica Gordana Grujić