• NAJNOVIJE INFORMACIJE MOŽETE PRATITI I NA TatjanaUdovic.com
 • Dojmovi o natječaju “ZVONČARI I MAŠKARE”

  Dojmovi o natječaju “ZVONČARI I MAŠKARE”

  Gorani

  fotografija (1)Dragi prijatelji!
  Mi smo kajkavci iz Gorskoga kotara, ali volimo i „ča“ i „što“.
  Često pišemo na materinjem jeziku i to nas veseli.
  Sretni smo kad su nam radovi objavljeni jer ih želimo podijeliti s drugima.
  Super nam je Vaša udruga. I mi imamo sličnu, zove se „Turanj“.
  Naša školska literarna grupa je mala, ali vrlo vrijedna.
  Do sljedeće prilike
  šaljemo Vam osmjehe!!!

   

  Gorani 4. raz

  OLYMPUS DIGITAL CAMERAS velikim veseljem, nakon učenika starijih razreda s mentoricom prof.Jasnom Šepac javili smo se i mi, učenici 4.razreda OŠ Brod Moravice. Željeli smo Vam prikazati kako se i u Gorskom kotaru živi u maškarano doba. Bilo nam je lako i jednostavno sudjelovati na Vašem natječaju. Sve pohvale za ovakvu organizaciju! Čujemo se dogodine! 

  Dijana Arbanas

  Pr nas se palji Korentin, a medveda smo slikali pa van šaljemo sliko da vidište kov je i kaku je jaku prestrašo se školane va školi!

  OŠ Bjelovar

  Učenici 4.c razreda i učiteljica su uživali u prisjećanju na naše običaje tijekom maškaranja i poklada. Lijepo je bilo to sve zapisati i sjetiti se nekih anegdota naših baka i djedova.
  Bravo za odabir teme i njegovanje naše bogate kulture i tradicije.

  Pozdrav iz Bjelovara od 4.c razreda III. osnovne škole i učiteljice!

  OŠ Čavle

  Grobnička čakavica je vrlo vrijedna baština koju treba njegovati i čuvati, nesebično darivati svim budućim generacijama. Misao vodilja Školskog razvojnog plana su riječi Ivana Brdara „Ne hjustajmo va tujinu, leh čuvajmo svoj koren, jezik i starinu…“ kojim želimo njegovati pozitivne stavove prema jeziku, običajima i tradiciji grobničkoga kraja, jačati ljubav prema grobničkoj čakavštini, poticati učenike na pisanje zavičajnim govorom, uključivati se u što viče projekata, natjecanja, suraĎivati sa školama čakavskog govornog područja. Kao voditeljica kreativne grupe učenika koji pišu na narječju, podržavam rad Vaše udruge te ga smatram vrlo poticajnim za sve zaljubljenike u čakavsku besedu. Zahvaljujem na objavljenim radovima učenika naše škole i veselim se daljnjoj suradnji.

  Puno uspjeha u radu i srdačan pozdrav, Dolores Maršanić i učenici OŠ Čavle

  OŠ Oroslavlje

  Oroslavlje 1Već sredinom siječnja započeli smo projekt: FAŠNIK U ZAGORJU. Učenici su dobili zadatak da istraže koji su običaji za Fašnik , zašto se Fašniku sudi i što on zapravo simbolizira. U sklopu tog projekta nastala je i zajednička optužba Fašniku kao i likovni i literarni radovi učenika.Tada smo saznali za Natječaj UDRUGE ZA KULTURU ČA i poslali Vam radove. Sve nas je jako razveselilo kada ste naše radove objavili na svojim web stranicama. Oroslavlje 3Zadovoljstvo svakog čovjeka je da nešto, za što se posebno trudi, podijeli s drugima. Za nas „drugobeovce“ (kako nas od milja zove naša učiteljica) to je ujedno i motivacija za daljnje istraživanje i stvaranje. Hvala vam što ste nam to omogućili.No, to nije kraj našeg projekta. Vrhunac svega dogodio se danas. U sklopu tog projekta zajedno s našim vrijednim roditeljima stvarali smo skupnu masku pod nazivom „Bajka na dlanu“. U izradi maske sudjelovale su cijele obitelji, puno vrijednih ruku. Rezultat nije izostao. Osvojili smo 1. Nagradu – televizor za naš razred. To je još jedan dokaz one stare…Kad se male i velike ruke slože, sve se može, sve se može…Još uvijek sređujemo dojmove. I ove fotografije želimo podijeliti s vama.

  Puno pozdrava iz fašnički raspoloženog Oroslavja, učenici 2. b i učiteljica Anica Šuk

  OŠ T. Goričanca Mala Subotica

  Poštovani, mi smo učenici drugog razreda i saznanja o fašniku i maškarama su nam dosta nova. Mi ćemo se truditi da ih svake godine upotpunimo i da što više naučimo o običajima svog kraja. Bilo nam je lijepo i zanimljivo čitati radove učenika iz drugih krajeva naše domovine. Tako smo naučili ponešto i o drugim običajima i postali bogatiji za nova saznanja. Nadamo se i u budućnosti nekoj novoj suradnji, a do toga srdačan pozdrav,

                         učiteljica i učenici 2. a razreda OŠ T. Goričanca Mala Subotica

  OŠ Grigor Vitez

  Dragi prijatelji!

  Po prvi puta sudjelujemo na Vašem natječaju i iznimno smo zadovoljni,ali i sretni zbog toga. Projekt je svakako iznimno vrijedan i  zanimljiv te se nadamo da ćemo i u buduće sudjelovati u sličnima.

  Veliki pozdrav iz Grigorice od Literarne skupine i nastavnice Irene

  PŠ Rupa-Lipa

  Učenici PŠ Rupa- Lipa, OŠ Drago Gervais-Brešca, šalju Vam veliki pozdrav. I ove, kao i prijašnjih godina uživali smo u maškarama.Hvala Vam što smo mogli to veselje podijeliti s Vama!

  Puno pozdrava iz Rupe!

  Obitelj Sabljak

  Dragi nasi u Udrugi Ca!
  Uvijek nas vesele vasi natjecaji, osobito mene, majku, jer tako poticem djecu na kreativnost. Djeca budno paze da ne zakasnim sa slanjem radova, i zeljno cekaju objavu da su radovi zaprimljeni. Ovogodisnje ih je priznanje jako razveselilo, vidjeti svoje ime na priznanju bio im je dozivljaj. Pozdravljam ideju i mastu koje nikako ne nedostaje u Udruzi Ca.

  Pozdrav iz Zagreba

  OŠ Milana Šorga

  Natječaj “Zvončari i maškare” mi se jako svidio.U Oprtlju i okolici ljudi vrlo rado idu u maškare i cijelom događaju pridaju veliku pozornost.Svake godine palimo pusta,maskiramo se i dodjeljujemo nagrade za najveselije maškare.Ove godine smo sudjelovali i u vašem natječaju,a i inače uređujemo panoe.Rad vaše udruge je jako važan i samo nastavite tako.

  Pozdrav iz Oprtlja!

  Čakavčići z „Mavrice“

  Va našeh „Čakavčićeh“ ni čuda dece, ma si vredno delaju i z gušton vade nove pjesmice. Neki su dečkići va zvončareh i ovo in je bla zanimljiva tema. Puno smo povedali, kantali i risali na tu temu. Ovo je prvi put da smo provali napisat i svoju pjesmicu. Dečkić je napisal pjesmicu na brgujsken čakavsken aš je o brugujskemi zvončari pisal. Hvala na objavljivanje pjesmice i nadamo se daljnjemi pozivi za suradnju!!

  Čakavčići z „Mavrice“

  3.c raz. III. osnovne škole Bjelovar

  Natječaj Zvončari i maškare nas je obradovao svojom temom. Odmah smo prionuli pisanju jer smo upravo tih dana imali veliki maskenbal u školi, razgovarali smo o maškarama nekada i danas u našem kraju. Za uspomenu na sudjelovanje u Vašem natječaju poslali ste nam zahvalnice koje su vesele i šarene, baš kao i tema natječaja pa smo njima ukrasili školski pano. Srdačno Vas pozdravljamo iz III. osnovne škole Bjelovar!

  Učenici 3.c razreda i učiteljica Suzana Turković

  I. OŠ Vrbovec

  H.C.Andersen je zapisao: “Bajke leže u meni poput sjemenki; potreban je sami dašak vjetra, zraka sunca ili kap gorčine pa da se rastvore u cvijet.” 

  Hvala što ste naša inspiracija!   Lijep pozdrav!  

  I. OŠ Vrbovec

  OŠ Vladimira Nazora, Crikvenica

  Zahvaljujemo vam na priznanjima koje ste nam poslali. Velika pohvala za ovaj natječaj kojim naši učenici i mi mentori u stihovima i prozi čuvamo naše stare običaje i lijepu čakavsku riječ. S radošću očekujemo ponovno vaš poziv za sudjelovanje u natječaju.

  Jasmina Manestar

  Dječji vrtić „Zeko“

  Zahvaljujemo na dodjeljenim nam priznanjima i veselimo se daljnjoj suradnji.

  Lijep pozdrav iz Varaždina iz dječjeg vrtića “Zeko”!

  OŠ „Petar Zrinski“ Šenkovec

  Dragi naši,

  Zahvaljujemo na priznanjima koje ste nam poslali!

  Uvijek nam je veliki užitak sudjelovati u Vašim zanimljivim i maštovitim natječajima. Naše pjesme nastale su nakon više uzastopnih fašničkih dana i istog dana kad smo se umorni od hodanja vratili  u naše klupe nakon fašničke povorke. Srećom pa su nas dočekale slasne krafne u školi…

   Puno vas sve pozdravljamo i već se unaprijed veselimo sljedećem druženju s vama!

   P Zrinski

  Učenici 3.a i 3.b razreda OŠ „Petar Zrinski“ Šenkovec

  s učiteljicama Radojkom i Vesnom

   

   

  DV Škrljevo

  Nakon književnog susreta u DV Škrljevo s Tatjanom Udović i sudjelovanja na Natječaju „Zvončari i maškare“

  dv (4)

  Jelena: bilo mi je lijepo slusati pricu. I mami sam ispricala sto nam je teta Tatjana pricala o Halubajskom zvoncaru.

  Dora: meni se svidjela Repka jer ima sareni rep i zato mi je fora.

  Vita: svidio mi se Plavobradi carobnjak jer je pomagao ljudima.

  Bartol: svidio mi se zvoncar s jezikom jer mi je lijep. Ne bojim se zvoncara jer mi nisu strasni. Tata mi je citao po domaci Halubajskog zvoncara i objasnjavao sto nisam znao.

  Hana: meni su zvoncari preglasni.

  Gabrijela: meni je lijepa Bozicna prica jer ima lijepe curice pa mi se zato svida. Kad idem spavat, onda mi mama cita tu pricu.

  OŠ Pehlin

  Jedno velo hvala na priznanjima keh ste nan poslali. Lepo je bilo bit učesnik Natječaja ki promovira domaću besedu i običaji našega kraja. Veselimo se novemu susretu.

  Tepli pozdravi od čakavčići naše škole i meštrice Jasenke T.

  OŠ Jelenje – Dražice

  Kada smo djeci prezentirale teme Vašeg natječaja, odmah su se rado odazvali pisanju i to naravno, na domaćemu govoru. Govor autohtonoga stanovništva je grobnička čakavština koja je 2011. godine proglašena zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske. Zahvaljujemo Vam najtoplije na pažnji posvećenoj našoj djeci i grobničkoj čakavštini kroz objavu na vašim stranicama i zahvalnice. Nadamo se da ćemo se i sljedeće godine družiti na isti način, a do tada svako dobro Vam želimo i srdačno Vas pozdravljamo!

  Učenici OŠ Jelenje – Dražice i učiteljice Marta Mihičić i Emina Dobrani Damjanović

  OŠ Sv. Matej, Viškovo

  Naša škola  veseli se dolasku  maškara,a naročito Maškaranom danu kada s radošću dočekujemo Halubajske zvončare. Djeca crtaju, pišu i maskiraju se. Rado su prihvatili sudjelovati na vašem Literarnom natječaju na temu  zvončara i maškara. Objavljenim učeničkim radovima na stranicama vaše Udruge „Ča?“ kao i priznanjima, jako su se obradovali.

  S nestrpljenjem očekujemo sljedeći literarni natječaj.                                                                                  

  Srdačan pozdrav, učiteljica Antonija Grubišić